2016-05-06 18:21:11• hírek • Kocsis Zoltán

Ismét látogatható a Tűzoltó-torony!

Csütörtöktől megnyílt és ismét látogatható a téli bezárást követően Szatmárnémeti egyik szimbóluma, a Tűzoltó-torony, tájékoztat az épületet felügyelő és működtető Szatmár Megyei Múzeum.

Az egykor tűzvédelmi célokat szolgáló torony építését 1903-ban kezdték el és 1904-ben adták át. Mivel a felső szintjén körbefutó erkélyről a Szatmári-síkságon épült város teljes egészében belátható volt, ezért hosszú ideig remek szolgálatot tett a tűzoltóknak. A modern technológiák térnyerésével aztán egyre elhagyatottabb lett, hosszú ideig bezárva, komoran állt. A városvezetés a 2000-es évek elején ismerte fel a benne rejlő turisztikai potenciált és 2005-ben nyitották meg alapos felújítást követően. 2015-ben 2935-en látogatták meg és tekintették meg Szatmárnémetit madártávlatból.

A 45 métere magas torony téglából készült. Alsó negyede négyszögletes, párkánysorral díszített. A torony bejárata fölött timpanondíszítéssel. A kerek toronyrész tető alatti utolsó szintjén nyitott, fémből készült erkély fut körbe, teteje kettős hagymakupolával zárt.

A téli szünetet követően tehát a Tűzoltó-torony ismét látogatható kedden, szerdán, csütörtökön, pénteken és vasárnap 12.00-19.00, szombaton pedig 12.00-16.00 óra között. Hétfőn zárva van. A belépő szimbolikus: felnőttek számára 3 lej, gyerekek számára 2 lej. Kedvezőtlen időjárási körülmények esetén nem látogatható.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: